Rotterdamse Superschool
‘Een verslag van de onverschrokken strijd van schooldirecteur Eric van ’t Zelfde. Hij is vastberaden het leven van velen te verbeteren, desnoods ten koste van zichzelf.
In Rotterdam staat een school in zo’n beetje de beroerdste wijk van Nederland, Charlois. Temidden van werkloosheid, huiselijk geweld, drugshandel en schietpartijen probeert een bevlogen schooldirecteur met zijn school het leven in de wijk en de vooruitzichten van de kinderen te verbeteren.
Eric van ’t Zelfde heeft de ambitie met zijn school de beste van Nederland te worden. Hij wil zo de achterstandskinderen uit Charlois een eerlijke en gelijkwaardige toegang tot een succesvol leven geven. Hij droomt hiervoor van een ‘superschool’: naar school van je tweede tot je achttiende, alleen eerstegraads docenten en meer lesuren. Hij hamert voortdurend op twee thema’s: veiligheid en excellentie. Om deze twee waarden veilig te stellen gaat hij rigoreus te werk. Hoe nobel zijn plan ook is, zijn streven is een ongekend gevecht geworden.
In deze Tegenlicht volgen we een half jaar lang de directeur in zijn strijd tegen de politiek, tegen de onderwijsinspectie, tegen andere scholen, tegen criminele bendes, agressieve leerlingen en hun ouders. Gedurende dit alles deelt hij zijn gedachten met ons door het bijhouden van een videodagboek.
Hij begint met het ontslaan van een groot aantal docenten, hij zet een hoog hek om de school, stelt gedragsregels voor leerlingen op, opent een gezonde kantine en biedt nieuwe extra lessen aan. Maar het gaat al mis op de eerste dag als er een medeleerling in elkaar wordt geslagen door drie klasgenoten. Van ’t Zelfde stuurt ze alledrie van school, met als gevolg bedreigingen door de ouders, extra beveiliging voor de school en een rechtszaak.
Toch werpt zijn aanpak vruchten af: het geweld in en om de school is enorm afgenomen en steeds meer leerlingen melden zich aan. De examenscores behoren tot de beste van Rotterdam en zijn plan voor een Superschool wordt voorzichtig omarmd door de Rotterdamse schoolkoepel BOOR.
Van ’t Zelfde gaat hij onverstoord verder en kijkt geëmotioneerd toe als al zijn leerlingen slagen voor mavo, havo en vwo. Zijn methode heeft succes, en hij komt in het vizier van de media. In korte tijd is hij te zien bij RTL nieuws, Knevel en van den Brink, het jeugdjournaal en staat hij in verschillende kranten. Overal verkondigt hij zijn boodschap van veilig en excellent onderwijs. Dat levert hem een uitnodiging op van de minister van Onderwijs om eens mee te praten over de toekomst van scholing in Nederland. Krijgt hij steun voor zijn plannen of kan hij beter zelf minister van onderwijs worden?’
Bron: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/superschool.html